tirsdag den 6. december 2011

Størrelser/opløsning på billeder

Billedets opløsning

Hvis man kigger nærmere på f.eks. en tryksag vil man kunne se, at billederne er trykt ved hjælp af en masse små ”prikker”, det er prikkerne tilsammen, der danner billedet.

Computerskærmen og det digitale kamera danner ligeledes billedet ved hjælp af mange små prikker (eller firkanter). Kameraet vil f.eks. kunne indstilles til at tage billeder med:

640 x 480 pixels (prikkerne kaldes pixel)
1280 x 960 pixel
1600 x 1200 pixel
2048 x 1536 pixel

Eller endnu højere opløsning/pixelantal

Konsekvensen af dette er, at jo større antal pixel billedet består af, jo bedre kvalitet billede. Det kan således være fornuftigt, at tage billedet med en høj mængde pixels - man kan altid formindske pixelmængden (i et fotobehandlingsprogram), mens et billede med lav antal pixels aldrig kan gøres bedre igen. Bemærk dog, at et billede med en høj mængde pixels ”fylder”  meget mere end et billede med lav pixelmængde, og således ikke egner sig til en PowerPoint præsentation, Word dokument eller internettet.

En computerskærm har begrænsninger med hensyn til hvor mange pixels skærmen viser, her et par eksempler:
En 15” skærm viser (f.eks:): 800 X 600 pixels
En 17” skærm viser(f.eks:): 1024 x 768 pixels


Prøv at højreklikke på din skærm og vælg skærmopløsning – for at se hvor mange pixels din skærm står indstillet til at vise.

Hvis man skal forberede billeder til en skærmpræsentation, beregner man derfor billedets størrelse med hensyntagen til ovenstående. Det vil sige, at hvis man kun vil have billedet til at fylde halvdelen af højden og halvdelen af bredden på en 15” skærm, skal billedet være: 400 x300 pixels.

Man skal desuden indstille pixelmængden pr. inch (i et fotobehandlingsprogram). Til en skærmpræsentation skal denne være 72(eller 90) pixels pr. inch. Hvis billedet er taget med et digitalt kamera, er dette ikke noget problem, da det er kameraets normale indstilling. Hvis der anvendes billeder med en højere opløsning, vil man i nogle tilfælde opleve, at computerskærmen bare breder alle pixel ud således, at billedet bliver meget større end beregnet.

Her en video om opløsning på billeder(vidoeen bruger IrfanView til billedbehandling - men I kan selvfølgelig bruge PaintNet):


- Og her et sted, hvor du kan se, hvordan du kan ændre størrelse på dine billeder i PaintNet
Desuden finde et utal af Youtube videoer om arbejdet med PaintNet - søg f.eks. på Paintnet tutorials

Ingen kommentarer:

Send en kommentar